December 13 - Adventi áhitat - Teológus ifjúsági blog

talalkoztam_istennel_teologus_blog_ifjusagi_reggeli_ahitat_sarga_teolgus_iges_kepek_hajas_istvan_teologus_1.jpg

Pere van az Úrnak

Azután megmutatta nekem Jósua főpapot, aki az Úr angyala előtt állt, meg a Sátánt, aki jobb keze felől állt, és vádolta őt.

Az Úr angyala pedig ezt mondta a Sátánnak: Dorgáljon meg téged az Úr, Sátán! Dorgáljon meg téged az Úr, aki Jeruzsálemet kiválasztotta! Hát nem tűzből kiragadott üszkös fadarab ez?

Jósua ugyanis piszkos ruhába öltözve állt az angyal előtt.

Azután ezt mondta az angyal az előtte állóknak: Vegyétek le róla a piszkos ruhát! Neki pedig ezt mondta: Nézd! Elvettem a bűnödet, és díszes ruhába öltöztetlek téged

Majd így szólt: Tegyetek a fejére tiszta süveget! Akkor tiszta süveget tettek a fejére, és tiszta ruhába öltöztették, miközben az Úr angyala ott állt.

És így figyelmeztette az Úr angyala Jósuát:

Ezt mondja a Seregek Ura: Ha az én utamon jársz, és teljesíted, amit elrendeltem, akkor ítélkezhetsz házamban, és felügyelhetsz udvaraimra, sőt megengedem neked, hogy az itt állók között járj-kelj.

Hallgass ide, Jósua főpap, társaiddal együtt, akik előtted ülnek! Azt a csodát jelzik ezek a férfiak, hogy én elhozom szolgámat, a Sarjadékot!

Mert itt van egy kő, amelyet Jósua elé tettem: hét szem van egyetlen kövön, én magam véstem bele a mintákat – így szól a Seregek Ura. Egyetlen nap alatt fogom eltörölni ennek az országnak a bűneit is!

Azon a napon – így szól a Seregek Ura – meghívja majd egyik ember a másikat a szőlőjébe és a fügefája alá. Zakariás 3

Jósua főpap ott áll az Úr angyala előtt. Ő népének képviselője, ő hordozza bűneiket. A per megkezdődik, s meglepődve tapasztaljuk, hogy a Sátán vádolhatja őt. Mit keres Isten előtt ez a kígyó? Az igazságot.

Mert vádja igaz. S ha a vád igaz, akkor még jobban fáj. És nem attól oldódik meg a helyzet, hogy a vádlót elküldjük onnan. Ha így történne, az Isten nem lenne igazságos. Hiszen minden teremtménye megállhat előtte.

Jósua egy árva szót sem szól. Nincs és nem is lehet mentsége. Amit átél, az a kegyelem, Isten mérhetetlen kegyelme. Aki meghallgatja a vádakat, végrehajtja az ítéletet - s új lehetőséget ad. A főpapnak, s rajta keresztül az egész népnek.

A főpap felebarátai miatt áll az Úr előtt. Mások vétkét hordozza helyettes áldozatként. Hivatása felelősség. A többiekért vállalja, hogy élete példává legyen.

Isten nem megfeledkezik a mi vétkeinkről, nemcsak egyszerűen elengedi, hanem azok ítéletét Jézusra helyezte. Ebben a perben igazságos ítélet születik. Ez a védőügyvéd nem kimagyaráz minket, hanem átvállalta büntetésünket. Minden bűnünk szégyenével mehetünk hozzá.

Egy madár gyanútlanul aludt fészkében, amikor felriasztotta valami zaj. Egy kígyószempár meredt rá. Nem bírt mozdulni, meg volt delejezve. A misszionárius egy ágat tört szét, s magára vonta a madár figyelmét, mintha azt mondta volna: „Madár, vigyázz! Nézz feljebb! Terjeszd ki szárnyad, hiszen szabad vagy! Ne engedj a kígyó tekintetének!" S a madár megmenekült.

Ha elindított benned valamit a reggeli áhítat vagy valamelyik bizonyságtétel és úgy gondolod ez mások épülésére is szolgálhat vagy támogatnád a teológus blogot, akkor kérlek oszd meg barátaiddal vagy az ifisek között. A Megosztás gomb fent a lájk gomb mellett található!

Köszönöm, hogy visszajársz a teológus blogra! :)

Forrás: Fodorné Ablonczy Margit - Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben