December 22 - Adventi áhitat - Megtisztítom őket

22_talalkoztam_istennel_teologus_blog_ifjusagi_reggeli_ahitat_sarga_teolgus_iges_kepek_hajas_istvan_teologus.jpg

Megtisztítom őket

Isten megtisztítja népét

Azon a napon forrás fakad Dávid háza és Jeruzsálem lakói számára, hogy lemossa a vétket és a szennyet.

Azon a napon – így szól a Seregek Ura – kiirtom a bálványok neveit az országból, és nem emlegetik őket többé. A prófétákat és a tisztátalan lelkületet is eltávolítom az országból.

És ha valaki még prófétálni merne, a saját szülei, az apja és az anyja mondják azt neki: Nem maradhatsz életben, mert hazugságot beszéltél az Úr nevében! És a saját szülei, az apja és az anyja szúrja le, amikor prófétál. 

Azon a napon szégyent vallanak a próféták látomásuk miatt, amiről prófétálnak. Nem öltöznek többé állatszőr ruhába, és nem hazudoznak.

Azt mondják majd: Nem vagyok én próféta; földműves vagyok, a földből élek ifjúkorom óta!

Ha pedig megkérdi valaki: Miféle sebek ezek a melleden? – azt fogja felelni: Barátaim házában vertek meg engem.

Kard! Támadj pásztoromra, bizalmas emberemre! – így szól a Seregek Ura. Vágd le a pásztort, széledjen el a nyáj! Még a bojtárokra is kezet emelek!

Úgy jár az egész ország – így szól az Úr –, hogy kétharmad részét kiirtják, és elpusztul, csak egyharmada marad meg.

Ezt a harmadrészt is tűzbe teszem, megtisztítom őket, ahogyan az ezüstöt tisztítják, megpróbálom őket, ahogyan az aranyat próbálják. Ő segítségül hívja nevemet, én pedig meghallgatom őt. Ezt mondom: Népem ő, és ő ezt mondja: Az Úr az én Istenem!

Zakariás 13

Vannak a Bibliában „nem szeretem” igék, melyeket az ember legszívesebben kihagyna, mert kemény beszédek.

Ám lehet, hogy ezeket az igéket még többet kéne olvasni, mint a biztatásokat, ígéreteket, mert ezek vágnak igazán elevenbe.

Az emberiséget elborítják a szeméthegyek. Félelmetes látni, hogy mivé válik a hó olvadáskor a földön: sárrá, mocsokká. Pedig amikor leesett, milyen gyönyörű fehér volt tőle a világ!

Isten nem úgy tisztít meg, hogy igéje mocsokká legyen, hanem tűzzel, s ítélettel. Nem kívülről, hanem belülről! Hiszen népe vagyunk!

Ahogyan a prófétákkal is tette: Ézsaiásnak „száját”, Jeremiásnak „csontját” tisztította tűzzel, ellenállástól, engedetlenségtől, lázadástól, bűntől, tisztátalanságtól.

Ez a tisztítás mindig a lényeget érinti, mert Isten nem végez félmunkát. Amíg ellene állunk, egyre keményebb eszközöket kell alkalmaznia.

Ez az, amit a szeretet cselekszik velünk: világra hozza valódi önmagunkat, bármi fájdalmas legyen is számunkra ez az átmenet. Egyfajta köszörű ez, amely a sötét és elrozsdált külső rétegeket mindinkább leválasztja rólunk, hogy végül valódi lényünk élei frissen és elevenen felragyoghassanak.

Mike Mason

Ha elindított benned valamit a reggeli áhítat vagy valamelyik bizonyságtétel és úgy gondolod ez mások épülésére is szolgálhat vagy támogatnád a teológus blogot, akkor kérlek oszd meg barátaiddal vagy az ifisek között. A Megosztás gomb fent a lájk gomb mellett található!

Köszönöm, hogy visszajársz a teológus blogra! :)

Forrás: Fodorné Ablonczy Margit - Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben