Reggeli áhítat - Erbach Viola

8_talalkoztam_istennel_teologus_blog_ifjusagi_reggeli_ahitat_sarga_teolgus_iges_kepek_hajas_istvan_teologus.jpg

Íme, eljön az óra, sőt már el is jött, amikor elszéledtek, mindenki a maga otthonába, és engem egyedül hagytok: de én mégsem vagyok egyedül, mert az Atya velem van.

Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.

János 16,32-33

Szeptember 3 1979, Florida. Közelben tombol a David hurrikán, és csak napok kérdése míg magához Floridához is eljut. A Miami folyón egy csapat férfi kétségbeesetten munkálkodik hajójuk megvédésén – írja könyvében Max Lucado.

A megoldás szimplának tűnik. Hajójukat kötelekkel rögzítik a száraz földhöz: fához, kikötő árbóchoz, saját magához. A kötél már csaknem, hogy egy védő pókhálót alkot a hajó körül.

Eme kötéltánc közepette talál rá a csoportra, Phil. Az idős, nagy tudású tengerész, az állóvíz Yoda mestere. Bölcs tanácsa roppant egyszerű: “Ha szárazföldhöz kötöd a hajót, megbánod.

A fák összetörnek majd a szél ereje alatt. Egyetlen reményedet a horgony jelentheti. Vess négy horgonyt, négy különböző helyre és reménykedj a legjobbakban.”

Több mint kétezer évvel ezelőtt, páska ünnep közeledte, Jeruzsálem. 12 tanítvány kétségbeesetten munkálkodik életük stabilitásának megőrzésén.

A remény fenntartásán – írja le evangéliumában János. Időközben Mesterük utolsó, vigasztaló, útbaigazító szavait intézi feléjük. Pártfogót ígér, szeretetről tanít, reményt gyújt. Horgonyt vet.

Átlátja a közelgő órák, napok eseményét. Szembesít. Hisz’, a tanítványok a közeljövőben szétszélednek. Magára hagyják. Megtorpannak a világban és a világ által történő nyomorúságokkal szemben. Elszélednek, mint le nem horgonyzott hajók.

Vagy mégsem? Azaz, hadd pontosítsak. Rövid távon, szelek martalékává válnak. Hosszú távon az egyház oszlopaivá váltak. Rendíthetetlen sziklákká, buzgó hírvivőkké, szíveket lángra lobbantó szemtanúkká. Mert reményük az egyedüli Krisztusban van lehorgonyozva.

A világ szembesíthet kétségekkel, háborgó tengerekkel, hurikánokkal. A tanítványoknak azonban akkor és most, kétezer évvel később is igazi békességük lehet és van Krisztusban. Igazi békességünk, nyugalmunk, horgonyunk van Krisztusban.

Biztosak lehetünk hosszú távú győzelmünkben, hisz’ ő már megszerezte már a világ feletti győzelmet, s nem Önmaga számára, hanem a mi javunkra.

Október 19, 2017. Debrecen. Teológus gyülekezet hallgatja diáktársuk igehirdetését. Egyesek számára talán logikátlannak tűnő gondolat foszlányait. Közben az itt-ott fejük fölött összecsapó hullámok lecsendesülnek. Mert a Lélek is szól! És az a fontos!

Általa szívünkben horgonyt vet a Krisztusba vetett reménység és bizalom üzenete. Mert: “Ez a reménység lelkünknek biztos és erős horgonya, amely behatol a kárpit mögé, ahova elsőként bement értünk Jézus, aki Melkisédek rendje szerint főpap lett örökké.” (Zsidók 6,19-20)

Ámen.

Ha elindított benned valamit a reggeli áhítat és úgy gondolod ez mások épülésére is szolgálhat, kérlek oszd meg barátaiddal vagy az ifisek között. A Megosztás gomb fent a lájk gomb mellett található!

Köszönöm, hogy visszajársz a teológus blogra! :)