Reggeli áhítat - Papp Zsófia

20_talalkoztam_istennel_teologus_blog_ifjusagi_reggeli_ahitat_sarga_teolgus_iges_kepek_hajas_istvan_teologus_1.jpg

15 Mi, akik zsidónak születtünk, és nem pogányok közül való bűnösök vagyunk,

16 tudjuk, hogy az ember nem a törvény cselekedetei alapján igazul meg, hanem a Krisztus Jézusba vetett hit által. Ezért mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk a Krisztusban való hit és nem a törvény cselekvése által, mert a törvény cselekvése által nem igazul meg egy ember sem.

21 Nem vetem el Isten kegyelmét: mert ha a törvény által van a megigazulás, akkor Krisztus hiába halt meg.

Textus: Galata 2,15; 16; 21;

Kedves Testvéreim! Szeretett keresztyén gyülekezet!

Engedjétek meg nekem, hogy ezt a mai alkalmat egy személyes példával indítsam. Nemrég gyülekezetünkben az ifiseink szerveztek egy kiállítást, ahol az elmúlt kb. 10 év képekben megörökített élményeit tekinthettük meg.

A kiállítás utolsó pontján egy nagy fehér papíron a következő kérdés állt: Szerinted milyen a jó keresztyén? Rengetegen írták le, hogy ők ezt hogyan látják, hiszen ez egy olyan felvetés, amelyet mindnyájan felteszünk magunknak, és természetesen számtalan választ adhatunk rá.

A felolvasott újszövetségi igeszakasz a törvény általi és a Krisztusban való hit által történő megigazulást állítja elénk. Pál és Péter konfliktusának, a zsidó és pogánykeresztyének ellentétének gyökere ez.

A zsidó nép azért titulálta tisztátalannak a pogányokat, azért érezték magukat felsőbbrendűnek, mert a törvényt Isten csak nekik adta. A törvény által pedig úgy vélték, rendezett viszonyuk van Istennel. A törvényt betartani azonban maradéktalanul senki sem képes, sem zsidók, sem pogányok.

A törvénybetöltés tökéletlenségében voltaképpen mindnyájan egyek vagyunk! Ezt megértettük Krisztus és az Újszövetség tanításából. De sajnos mi is, mégis félreértjük, amikor Krisztus azt mondja: „Ti azért legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.”

Azt hisszük, ez a tökéletes emberre vonatkozik, illetve, ha valaki megtér, akkor tökéletes lesz. Sokan abba fáradnak vagy akár betegszenek bele, hogy nem tudnak megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Azért is van oly sok képmutató, vagy önámító, esetleg ítélkező keresztyén.

Küzdünk a bálványimádás ellen, de közben nem látjuk meg, hogy az általunk elképzelt tökéletes keresztyénséget kezdtük el bálványozni. Aki pedig nem felel meg ennek az elvárásnak, azt nem tartjuk méltónak, ahogyan a zsidók is tisztátalannak tartották a pogányokat.

Krisztus nem egy elérhetetlen ideál elérésére hívott el bennünket, hanem arra, hogy megéljük az igazi szeretetet és az elfogadást. Azért jött el ebbe a világba, hogy mindenki bűnét elhordozza, hogy egy asztalhoz üljön a vámszedővel, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.

Vigyázzunk tehát, mert ha az isteni mércét emberi mércére cseréljük, az könnyen tévútra vihet testvéreim, mert ha így teszünk, akkor bűneink büntetését nekünk, magunknak kellene elhordoznunk. A törvény szerint jogos lenne a felettünk kimondott ítélet!

Micsoda ajándék az számunkra, hogy mégsem ez érvényesül, hanem az isteni kegyelem! Ahogyan Pál mondja itt a Galata levélben a 2. rész 20. versében: „…többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amelyet most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem és önmagát adta értem.”

A törvény által nem, de a kegyelem által megújulhat életünk! Adja a mi mennyei Atyánk, hogy mérhetetlen kegyelme által újjászülethessünk és tudjuk megélni ebben a világban a feltétel nélküli elfogadást és szeretetet. Így legyen! Ámen.

Ha elindított benned valamit a reggeli áhítat és úgy gondolod ez mások épülésére is szolgálhat, kérlek oszd meg barátaiddal vagy az ifisek között. A Megosztás gomb fent a lájk gomb mellett található!

Köszönöm, hogy visszajársz a teológus blogra! :)