Reggeli áhítat - Turucz Imola

26_talalkoztam_istennel_teologus_blog_ifjusagi_reggeli_ahitat_sarga_teolgus_iges_kepek_hajas_istvan_teologus.jpg

Ezékiel pedig intő jel lesz a számotokra: amit ő csinált, ugyanazt csináljátok majd ti is. Amikor ez bekövetkezik, akkor megtudjátok, hogy én, az Úr vagyok az Úr!

Ez.24,24     

Kitartani! Akkor is, ha már úgy érezzük nincs tovább. Akkor is, ha rosszul mennek a dolgaink, de még akkor is, ha csak megmászandó hegyeket látunk az orrunk előtt, ha már nem is látjuk az ösvényt, amelyen eddig jártunk, akkor sem, még akkor SEM adhatjuk fel.

A felolvasott igénk, már „csak” lecsengése mindannak, ami a prófétával történt. Tudjuk, hogy egész életében sok viszontagságon kellett keresztül mennie. Fogságba kerül, őt is elhurcolják Babilonba, s már a Kebár folyó melletti letelepítés után kapja meg elhívását.

Ő ott a fogságban nincs egyedül, hiszen vele van felesége, akivel boldogságban él, hiszen ezt olvassuk „szemeidnek gyönyörűsége”, minden bizonnyal igazi szeretet, kölcsönös törődés, boldog házasság jellemezte őket.

Igénk, már oda kapcsolódig vissza, amikor az Úr, ismét szól az Ő szolgájához, s annak példává kell lennie a nép előtt. Eddig is megszokhatták, hogy Ezékiel próféciái szemléletesek voltak.

Emlékezzünk csak vissza, arra, amikor elhívásakor meg kellett ennie a tekercset, amely méz volt szájában, de tartalma miatt keserű az ő gyomrában.

Most is, hasonló helyzeten megy keresztül, hiszen bár az Úr szólítja, s ezt tekinthetnénk kiváltságnak, azonban a folytatásban láthatjuk, hogy saját tragédiája folytán válik intő jellé a nép számára. S ő, akkor sem adja fel, elmegy és szól a néphez. Ítéletet mond ugyan, de ebben tisztán látszik, az Úr kegyelme.

Ha egészen távolról, madártávlatból tekintünk az eseményekre, akkor nem csak az ítéletet, s egy ember szörnyű tragédiáját láthatjuk, hanem Isten kegyelmét is. Mert ezzel a szemléletes, és fájdalmas próféciával is azt akarja elérni az Úr, hogy a nép végre észhez térjen, s rádöbbenjen a sorsára.

Milyen hatalmas hit jellemezte a prófétát! Akár bele is rokkanhatott volna a történtekbe, de ő kiállt, és szólt, ahogyan azt az Úr meghagyta neki. S ez, hogyan kapcsolódik a mi életünkhöz? A mai reggelünkhöz? Közel a hét végéhez, amikor már mindannyian úgy ülünk itt, hogy még nincs erőnk, de már el is fogyott?

Pont így! Elesni, felállni, továbbmenni.

A próféta sem ült, és gyászolt, vagy nyalogatta a sebeit tétlenül, pedig lett volna oka rá. Mi sem tehetjük ezt, nekünk is fel kell állni, meg kell mászni azt a hegyet, szólni kell, de az nem elég. Tenni, cselekedni, hogy lássák az emberek Ki küldött bennünket.

Folytatni, ha már minden támaszunk elhagyott. Mert egyszerű, ha bandában vagyunk, akkor mindenkinek nagyobb a bátorsága, bátrabban szól. De, akkor is szólni kell, ha egyedül vagyunk. Folytatni, akkor is, ha minden társunk magunkra hagyott. Ha minden ember magunkra is hagyott, folytatni kell.

Folytatni, akkor is, ha már minden örömünk kihunyni látszik. Hiszen, minden egyszerű, ha boldog az ember. Könnyen beszél, magas lóról, teljes mellszélességgel. De, akkor is folytatni kell, ha értelmét nem látjuk az egésznek.

Folytatni, akkor is, ha már úgy tűnik, senkit nem érdekel. Sok ember, nem azért adja fel, mert valaki rosszul bánt vele, hanem inkább azért, ahogyan azt a sérelmét próbálja feldolgozni.

Ne adjuk hát fel, soha sem, és ne hagyjuk ott. A Krisztusért érzett szeretetünk, nem csak akkor látható, amikor embereket felé vezetünk, csak a vidámságban, hanem akkor is, amikor a mi szívünk gyönyörűsége, életünk legszebb álma összetörik.

Mi mégis szolgáljuk az Urat, akkor is, ha nehéz. Hiszen Krisztus sem adta fel, még a legnehezebb időkben sem. Ő maga is, jel, a leghatalmasabb jel. Így lehet Ő Megváltó, Szabadító. Azért, hogy a nehézségekben, az erőtlenségekben, az ítéletben is láthatóvá váljék az Úr kegyelmének fénye.

S mi is elmondhassuk, hittel, hogy az Úr az Isten, az én Istenem. Ámen.

Ha elindított benned valamit a reggeli áhítat és úgy gondolod ez mások épülésére is szolgálhat, kérlek oszd meg barátaiddal vagy az ifisek között. A Megosztás gomb fent a lájk gomb mellett található!

Köszönöm, hogy visszajársz a teológus blogra! :)