Reggeli áhítat - Illés Nikolett #2

07_talalkoztam_istennel_teologus_blog_ifjusagi_reggeli_ahitat_sarga_teolgus_iges_kepek_hajas_istvan_teologus.jpg

9 Ezért tehát attól a naptól fogva, amelyen ezt meghallottuk, szüntelenül imádkozunk és könyörgünk értetek, hogy tökéletesen megismerjétek az ő akaratát minden lelki bölcsességgel és belátással,

10 hogy élhessetek az Úrhoz méltóan, teljes mértékben az ő tetszésére, és teremjetek gyümölcsöt mindenfajta jó cselekedettel, és növekedjetek Isten ismeretében.

11 Erősödjetek meg minden erővel az ő dicsőségének nagysága szerint a teljes állhatatosságra és az örömmel viselt hosszútűrésre.

Kolossé 1, 9–11

Kedves Testvérek!                               

A Kolosséiakhoz írott levél első fejezete a legismertebb Bibliai igerészek közé tartozik, amiről már nem egyszer hallottunk.

Azért, mert ebben a részben található egy himnusz, ami Jézus Krisztus dicsőségéről szól, hogy Ő hogyan szabadította meg az embereket a sötétség hatalmából, akiben van a mi megváltásunk.

Elmondja  számunkra az ige, hogy Ő a láthatatlan Isten képe, a minden teremtését megelőző elsőszülött, aki a teremtés középpontjában áll: „minden általa és reá nézve teremetett.” Ő a Feltámadott Krisztus az elsőszülött a halottak közül.

A Teljesség, mely a megváltás által, az embert és az egész teremtett világot a dicsőségbe emeli. De Ezen a mai áhítaton, mégsem erről fogok beszélni. Nagyon fontos szakasz ez, de ma más üzenetet kaptunk: Növekedjünk a Krisztusban!

Ennek a növekedésnek három lépése van:

1. Az első lépés az, hogy ismerjük meg Isten akaratát. Ha beletekintünk Isten titkába, megismerjük az Ő Fiát, akkor az életünk már nem ugyanolyan lesz, mint azelőtt volt.

Pál élete tanúskodik erről, amikor a Damaszkuszi úton megismerte Jézust. Ez után az ismeret után Pál, már nem tudott visszafelé tekinteni, hanem arra, ami előtte van.

Ezt így fogalmazza meg Filippi 3, 14-ben: „… ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”

Pál most egy egész gyülekezetet akar ebbe az irányba terelni. Meg akarja velük ismertetni Jézus Krisztust. Lelkipásztorként, hitoktatóként nekünk is ez lesz a feladatunk.

2. Lelki bölcsességről és ismeretről van szó. Ha ez az ismeret meg van, akkor bepillanthatunk Istennek a titkába, amely az egész világot áthatja, és amire a Krisztus himnusz is utal, hogy Jézus Krisztus békéltetett meg Istennel mindenkit, földön és mennyben, úgy, hogy békességet szerzett a keresztfán kiontott vére által.

Erre az ismeretre, csak a Lélek vezethet el minket. Sőt ez az ismeret még ennél többet jelent. Magát a szeretetet. Isten megmutatta mennyire szereti a világot.

S ebben a szeretetben egyek lehetünk vele és embertársainkkal. S aki ebben az ismeretben, szeretetben eggyé lesz az Istennel, az nem marad passzív, hanem az élete gyümölcsöket terem.

3. A harmadik lépés az ismeret és a gyümölcstermés után, a megerősödés. A keresztyén élet nem gondmentes. A Terheket, keresztyének is hordozzák, s ehhez szükség van az állhatatosságra és a megerősödésre.

Pál is azt mondja, hogy sok háborúskodáson át kell nekünk az Isten országába bejutni. De tudjuk azt, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz majd rajtunk.

Az élet megpróbáltatásokkal van tele, de soha nem azt látjuk, hogy Isten nincs jelen ezekben is, mert az erőt egyedül tőle kapjuk a kitartásra.

Adja a mindenható Isten, hogy növekedni tudjunk benne, hogy tudjuk megismerni azt, hogy mi az Ő akarata. S kérjük őt, hogy a mi életünk is meg tudja teremni a szeretet gyümölcsét.  

Valamint kérjük azt, hogy erősítsen meg minket a szenvedések közepette, tudva azt, hogy jelentéktelenné törpül az eljövendő dicsőséghez képest. Ámen.

Ha elindított benned valamit a reggeli áhítat és úgy gondolod ez mások épülésére is szolgálhat, kérlek oszd meg barátaiddal vagy az ifisek között. A Megosztás gomb fent a lájk gomb mellett található!

Köszönöm, hogy visszajársz a teológus blogra! :)