December 2 - Adventi áhitat - Teológus ifjúsági blog

2_talalkoztam_istennel_teologus_blog_ifjusagi_reggeli_ahitat_sarga_teolgus_iges_kepek_ha_jas_istva_n_teolo_gus.jpg

...a lelki szegények

Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. Máté 5,3

Jézus boldogmondásai az advent előízét hordozzák mindazok számára, akik meghallják. Jézus prófétai jelen időben szólítja meg az embereket: „Boldogok vagytok.” Amiben közösségét ajánlja fel az embereknek. A „menet közben” átélhetőt, mely nem bizonyos körülményeken múlik, nem valaminek a birtoklása, hanem a BENNE VALÓ ÉLET. Ez maga a boldogság.

Mondják, hogy csak azok lesznek keresztyének, akik gyengék, tudatlanok, akik képtelenek önállóan boldogok lenni. Én azt mondom, azok lesznek keresztyének, akik ezt be merik vallani magukról. Mert senki sem lesz boldog Isten közösségén kívül - legfeljebb a végén bukik bele, vagy időközben adja fel.

Az a boldog - s ezt jelenti a lelki szegény —, aki ki meri mondani: semmim sincs Istenen kívül! S az „övék a mennyek országa” sem jövő időben értendő, hanem jelenben: lét-valóságként, már most ott élhetnek értelemben. Nem a szeretett lény birtoklása, hanem a szeretett lénnyel való életközösség értelmében.

Ez a boldogság tehát nem teljesítmény-, hanem kegyelem-centrikus. Ott van előttünk már készen, senkinek sem kell rohanni, hogy megragadhassa, hanem mindenki átélheti: „már benne vagyok”

Nem is lehet lelkében szegény más, csak az, akié a mennyek országa. Karácsony Sándor

Ha elindított benned valamit a reggeli áhítat vagy valamelyik bizonyságtétel és úgy gondolod ez mások épülésére is szolgálhat vagy támogatnád a teológus blogot, akkor kérlek oszd meg barátaiddal vagy az ifisek között. A Megosztás gomb fent a lájk gomb mellett található!

Köszönöm, hogy visszajársz a teológus blogra! :)

Forrás: Fodorné Ablonczy Margit - Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben